Box 3 berekening 2011 e.v. bij migratie en/of buitenlandse belastingplicht

In box 3 wordt het belastbaar inkomen uit sparen en beleggen in de inkomstenbelasting betrokken. Per belastingjaar 2011 is er nog slechts één peildatum van toepassing in box 3, zijnde 1 januari. Dit in tegenstelling tot de wetgeving tot en met belastingjaar 2010 waarbij er steeds twee peildata van toepassing waren, zijnde 1 januari en 31 december. Het ministerie van Financien en de Belastingdienst hebben meer duidelijkheid gegeven over de berekening van de box 3 heffingsgrondslag in het jaar van migratie vanaf 2011.

De berekening van de box 3 heffingsgrondslag in het jaar van migratie dient vanaf 2011 tijdsgelang te geschieden, waarbij gedeelten van maanden ten gunste van de belastingplichtige naar boven (bij immigratie) of naar onder (bij emigratie) worden afgerond. Uitgangspunt is hierbij steeds de stand van het vermogen (bezittingen -/- schulden) per 1 januari.

Wanneer een inwoner van buiten Nederland buitenlands belastingplichtig wordt door aankoop van bijvoorbeeld een tweede woning in Nederland, zou het zinvol kunnen zijn dit na de peildatum te doen. In dat geval is de buitenlands belastingplichtige het gehele jaar geen belasting verschuldigd in box 3. Dit is met name interessant als betreffende woning niet gefinancierd wordt met een lening. Als betreffende persoon gedurende het jaar inwoner van Nederland, wordt zal hij naar tijdsgelang pro rata belast worden naar zijn vermogenstoestand per peildatum 1 januari. Bij emigratie gedurende het belastingjaar vindt de belastingheffing eveneens tijdsgelang plaats, voor zover er geen buitenlandse belastingplicht resteert.